Χρήσιμες οδηγίες για άντληση-αποθήκευση-συντήρηση μητρικού γάλακτος

Απαραίτητος εξοπλισμός μαζί με το θήλαστρο

  • Σετ άντλησης πολλαπλών χρήσεων για μονή ή διπλή άντληση.
  • Μπουκάλια, πλαστικά ή γυάλινα ή ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.

Προετοιμασία σετ άντλησης

  • Θα πρέπει πρώτα πάντα να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Στη συνέχεια πλύνετε όλα τα μέρη του θήλαστρου, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Έπειτα αποστειρώστε τα εξαρτήματα άντλησης με αποστειρωτή ή με διαδικασία βρασμού.

Άντληση

  • Η μονή άντληση διαρκεί 15 λεπτά σε κάθε στήθος, ενώ η διπλή 15 λεπτά και στα δύο στήθη.
  • Η θηλή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της χοάνης του θηλάστρου. Η χοάνη πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος, δηλαδή ούτε μεγάλη ούτε μικρή, οπότε διαλέξτε το μέγεθος που σας ταιριάζει.
  • Αρχίστε την άντληση ρυθμίζοντας την ένταση του θηλάστρου στο επίπεδο εκείνο που δεν πονάτε.
  • Τηρήστε, κατά προσέγγιση, σταθερό ωράριο αντλήσεων κάθε μέρα.

Ασφαλής αποθήκευση γάλακτος

  • Τα μπουκάλια και τα σακουλάκια δεν θα πρέπει να γεμίζονται εντελώς, γιατί το γάλα διογκώνεται με την κατάψυξη και πρέπει να τοποθετούνται πάντα σε όρθια θέση στο ράφι του ψυγείου και όχι στην πόρτα συντήρησης.
  • Το γάλα αποθηκεύεται πάντα σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή σε ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης αεροστεγώς κλεισμένα.
  • Στα σακουλάκια αποθήκευσης ή στα μπουκάλια σημειώστε την ημερομηνία άντλησης.
  • Σε περίπτωση μεταφοράς του γάλακτος π.χ. στη μονάδα ΜΕΝΝ χρησιμοποιήστε ισοθερμική τσάντα και παγοκύστες.

Διαδικασία απόψυξης γάλακτος

  • Επιλέξτε το δοχείο με την παλαιότερη ημερομηνία.
  • Τοποθετήστε το κατεψυγμένο μπουκάλι ή σακουλάκι στη συντήρηση του ψυγείου. Η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 ώρες.
  • Σε περίπτωση που το χρειάζεστε άμεσα τοποθετήστε το σε ένα σκεύος με χλιαρό νερό ή αφήστε κάτω από το νερό της βρύσης που τρέχει.
  • Το αποψυγμένο γάλα μπορεί να μείνει στη συντήρηση μέχρι και 24 ώρες.

Ζέσταμα γάλακτος

  • Βυθίστε το μπουκάλι με το γάλα σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή στον ειδικό θερμαντήρα (όχι σε φούρνο μικροκυμάτων ούτε σε μάτι κουζίνας), δίνοντας προσοχή ώστε να μην εισχωρήσει νερό μέσα σε αυτό.
  • Αφού ζεσταθεί, ανακινείστε το, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Το γάλα όταν έχει παραμείνει στην ψύξη ή την κατάψυξη, διαχωρίζεται, με αποτέλεσμα να βλέπετε τα λιπαρά του στοιχεία να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
  • Μην προσθέσετε φρέσκο γάλα σε κρύο. Είναι σωστότερο να βάλετε το φρέσκο γάλα πρώτα στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά να το προσθέσετε στο μπουκάλι.
  • Δοκιμάστε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό μέρος του καρπού σας, στάζοντας μερικές σταγόνες και εάν είναι καλά ανεκτό, το γάλα είναι κατάλληλο για σίτιση.

Για πρόωρα - λιποβαρή νεογνά ή νεογνά που παραμένουν στη ΜΕΝΝ συμβουλευτείτε τη μαία σας!!