ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το θηλασμό.

Η γέννηση του μωρού σας είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή σας. Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να λάβετε πολλές αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διατροφή του νέου μωρού σας. Ο θηλασμός είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού.

Ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτήματα και πρέπει να μαθευτεί. Η μαμά και το μωρό πρέπει να ασκούν το θηλασμό μαζί. Η εκμάθηση γίνεται ευκολότερη όταν ο πατέρας ή άλλο στενό αγαπημένο πρόσωπο παρέχει υποστήριξη.

Για να ξεκινήσετε με το θηλασμό χρειάζεστε γνώση, χρόνο και υπομονή. Η Ardo μπορεί να βοηθήσει με υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με το θηλασμό. Τα προϊόντα θηλασμού Ardo μπορούν να δώσουν θετικές λύσεις στις δυσκολίες θηλασμού, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς και το μωρό σας θα μπορείτε να απολαύσετε αυτόν τον ιδιαίτερο, οικείο χρόνο.

Θηλασμός

Θηλασμός τις πρώτες ημέρες

Φροντίδα καγκουρό – φυσική, οικεία επαφή, επίσης εφικτή με πρόωρα μωρά.

Οι πρώτες ώρες μετά τη γέννηση είναι πολύ σημαντικές για την έναρξη του σχέσης του θηλασμού σας επειδή τα αντανακλαστικά ρουφήγματος και είναι ιδιαίτερα έντονα αυτή τη χρονική στιγμή. Η σχέση θηλασμού ξεκινά στην καλύτερα εάν το μωρό τοποθετηθεί γυμνό στην κοιλιά του μαμάς μετά τη γέννηση και παραμείνει εκεί μέχρι να πιπιλίσει το στήθος. Μερικές φορές τα μωρά κινούνται ακόμη και μόνα τους προς το στήθος από και το πιάνουν χωρίς να βοηθούν κανέναν.

Μερικά μωρά πιπιλίζουν ενεργητικά από την αρχή, ενώ άλλα ξεκινούν πιο προσεκτικά και μπορεί απλά να γλείφουν τη θηλή.

Ακόμα και μετά από μια γέννα από καισαρική, πολλά νοσοκομεία θα δώσουν σε εσάς ή τον σύντροφό σας την ευκαιρία να κρατήσετε το μωρό σας στο γυμνό σώμα σας για να του χαρίσετε ένα στοργικό καλωσόρισμα.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να το κάνετε αργότερα ανά πάσα στιγμή. Τοποθετήστε το γυμνό μωρό σας απευθείας στο γυμνό στήθος σας (φροντίδα καγκουρό) για μερικές ώρες. Αυτό ενθαρρύνει την παραγωγή γάλακτος και βοηθά να αναπτυχθεί η σχέση σας και να μεγαλώνει από μέρα σε μέρα.

Όταν έρχεται το γάλα

Το γάλα έρχεται σταδιακά μεταξύ του 2ης και του 4ης ημέρας μετά τη γέννηση (μερικές φορές και την 6η ή την 7η ημέρα, και όχι μέχρι τη 10η έως την 14η ημέρα σε γυναίκες με πρόωρα μωρά) σηματοδοτώντας την αλλαγή από το πρώτο γάλα σε ώριμο μητρικό γάλα.

Το στήθος γίνονται πιο ζεστό, μεγαλύτερο και γεμάτο. Η ποσότητα γάλακτος αυξάνεται. Αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο των εσωτερικών αδένων που κάνει το στήθος σκληρό και με πόνο. Είναι πιθανό να αποφευχθεί το πρήξιμο των αδένων του μαστού θηλάζοντας συχνά από τη γέννηση και μετά και δίνοντας στο στήθος σας σύντομα, απαλά μασάζ . Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο, ακολουθούν ορισμένες άλλες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν και να διευκολύνουν το μωρό σας να πιάσει το στήθος:

Μέθοδος για να μαλακώσει αντίστροφης πίεσης.

Αδειάστε κάθε στήθος τακτικά τοποθετώντας το μωρό σας στο στήθος συχνά ή αντλώντας, π.χ. με ηλεκτρικό θηλαστικό Carum .

Μια σύντομη συνεδρία άντλησης πριν από το τάϊσμα μπορεί να ανακουφίσει την ένταση έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να πάρει το στήθος πιο εύκολα.
Εάν η περιοχή του θηλαίας άλω είναι πολύ πρησμένη, μπορεί να βοηθήσει το μαλάκωμα του αντίστροφης πίεσης. Αυτό συνεπάγεται απαλή πίεση του περιοχής του θηλής προς τα μέσα προς τα πλευρά με τα άκρα των δακτύλων σας (μέθοδος μαλακώματος αντίστροφης πίεσης).

Οι κρύες συμπιέσεις μετά το θηλασμό – χρησιμοποιώντας το Temperature Pack για παράδειγμα – μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Σημάδια πεινασμένου μωρού

Κάθε νεογέννητο μωρό είναι ξεχωριστό άτομο με τον δικό του ρυθμό ύπνου-αφύπνισης. Όταν τα μωρά τρέφονται, και για πόσο καιρό, ποικίλλει επίσης. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο με το μωρό σας – όπως συμβαίνει όταν το έχετε στο δωμάτιο-για παράδειγμα – σύντομα θα το γνωρίσετε και θα μάθετε να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πρώτα σημάδια του πείνας και να θηλάσετε το μωρό σας σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Σημάδια πείνας – Το μωρό θέλει να τραφεί.

 • Γλείφει τα χείλη
 • Χείλη – Κάνει θορύβους με τα χείλη του
 • Κινήσεις ρουφήγματος και κινήσεις ότι αναζητά το στήθος.
 • Πιπιλίζει τα δάχτυλα / χέρι
 • Βγάζει την γλώσσα του
 • Έχει ανησυχία
 • Κλαίει ως μεταγενέστερο σημάδι. Η έναρξη του θηλασμού είναι συχνά πιο δύσκολη σε αυτό το στάδιο.

Θέσεις θηλασμού

Μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας σε διάφορες θέσεις . Μπορείτε να συνεχίσετε να αλλάζετε τις θέσεις κατά τη διάρκεια του περιόδου θηλασμού. Είναι σημαντικό να βρείτε μια χαλαρή, άνετη θέση για τον εαυτό σας.

Για να ξεκινήσετε το τάϊσμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να κρατάτε το μωρό έτσι:

 • το αυτί, ο ώμος και το ισχίο είναι ευθυγραμμισμένα και το μωρό βλέπει προς εσάς
 • το στόμα του μωρού είναι στο ίδιο επίπεδο με την θηλή σας
 • η άκρη της μύτης και το πηγούνι αγγίζουν το στήθος καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταΐσματος
 • τα άνω και κάτω χείλη του μωρού σπρώχνονται προς τα έξω
  το χέρι σας στηρίζεται και οι ώμοι σας είναι χαλαροί

Θηλασμός ξαπλωμένη / Side-lying

Εσείς και το μωρό σας είστε ξαπλωμένοι κοντά μαζί από την μία πλευρά, έτσι ώστε να ακουμπούν οι κοιλιές σας. Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα άνετη την νύχτα, ή όταν θέλετε να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Θηλασμός ενώ είστε καθιστή / Football hold

Η πλάτη του μωρού σας στηρίζεται στον βραχίονα σας. Το χέρι σας στηρίζει το κεφάλι του μωρού και τα πόδια του μωρού είναι τεντωμένα προς την πλάτη σας. Ένα μαξιλάρι προσφέρει στήριξη στον βραχίονα σας έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείτε μυϊκή δύναμη για να στηρίξετε το μωρό σας.

Σε αυτή την στάση είναι εύκολο για εσάς να ελέγχετε και να κρίνετε πως ρουφάει το μωρό σας. Αυτή η στάση θηλασμού είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να θηλάζετε δίδυμα ή πρόωρα βρέφη, και είναι επίσης χρήσιμη μετά από καισαρική ή όταν το μωρό σας είναι κρυωμένο.

Classic cradle hold

Το μωρό σας είναι ξαπλωμένο στο πλευρό του και στηρίζεται στον βραχίονα σας με τρόπο ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς εσάς. Το χέρι σας στηρίζει την λεκάνη του.

Cross cradle hold

Το μωρό σας είναι ξαπλωμένο στο πλευρό του και στηρίζεται στον βραχίονα σας με τρόπο ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς εσάς. Όταν θηλάζει στο δεξί σας στήθος, το στηρίζετε με το αριστερό σας χέρι, έτσι ώστε το σώμα του μωρού στηρίζεται στον βραχίονα και το κεφάλι του στο χέρι σας.

Ξεκινώντας τον θηλασμό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεκινήσετε ένα θηλασμό. Μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας να βρει το ίδιο το στήθος (διαισθητικός θηλασμός) ή μπορείτε να το βοηθήσετε ενεργά. Η διαισθητική προσέγγιση χρησιμοποιεί τα φυσικά αντανακλαστικά του μωρού. Κινείται προς το στήθος και πιάνει την θηλή μόνο του.

Διαισθητικός θηλασμός

Καθίστε ή ξαπλώστε μισό όρθια με το πάνω μέρος του σώματός σας άνετα υποστηριζόμενο από μαξιλάρια. Το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά του στο γυμνό στήθος σας. Μπορεί να είστε είτε γυμνή είτε ντυμένη.

Περιμένετε και δείτε τι κάνει. Εάν πεινάει, θα αρχίσει να ψάχνει για το στήθος και θα ‘’κολλήσει’’ μόνο του μετά από μερικές προσπάθειες. Δώστε του χρόνο. Μπορεί να σας βοηθήσει αν το κινήσετε λίγο.

Ενεργός θηλασμός

Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να πάρει το στήθος, μπορεί να είναι χρήσιμο να του παρέχετε ενεργή υποστήριξη όταν το κρατάτε.

Κρατώντας το στήθος σας

Κρατήστε το στήθος σας με το ελεύθερο χέρι σας, έτσι ώστε τέσσερα δάχτυλα να είναι κάτω και να το υποστηρίζουν καλά. Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας πάνω από τη θηλή.

Εάν το στήθος είναι πολύ γεμάτο και το μωρό σας δυσκολεύεται να χωρέσει αρκετό την θηλή στο στόμα του, μπορεί να είναι χρήσιμο να σπρώξετε ελαφρά το δέρμα προς τα εμπρός. Αυτό καθιστά το θηλαία άλω πιο ελαστική και επιτρέπει στο μωρό να πιάνει πιο εύκολα.

Βάζοντας το μωρό σας στο στήθος

Τοποθετήστε το μωρό σας έτσι ώστε η θηλή σας να δείχνει προς τη μύτη του. Το κεφάλι του ελαφρώς προς τα πίσω. Το πηγούνι και το κάτω χείλος του αγγίζουν το στήθος σας.

Η θηλή σας αγγίζει το πάνω χείλος του. Αυτό αναγκάζει το μωρό να ανοίξει το στόμα του ευρέως.

Όταν το στόμα του είναι ανοιχτό, φέρτε το μωρό γρήγορα αλλά απαλά στο στήθος σας. Η θηλή και το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλως πρέπει να βρίσκονται στο στόμα του μωρού. Τα άνω και κάτω χείλη του σπρώχνονται έξω και το πηγούνι του και η άκρη της μύτης του αγγίζουν το στήθος σας.

Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο στην αρχή του θηλασμού, αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας δεν βρίσκεται στην ιδανική θέση. Αφήστε το από το στήθος με το δάχτυλό σας και ξεκινήστε ξανά.

Διάρκεια θηλασμού

Το πόσο διαρκεί ένας θηλασμός εξαρτάται από την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας. Μπορεί να ποικίλει από λίγα λεπτά έως και 20 λεπτά ανά στήθος. Προσφέρετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη. Εάν είχε αρκετό το ένα στήθος, ξεκινήστε την επόμενη τροφή δίνοντάς του το άλλο.

Να γνωρίζετε τους θορύβους κατάποσης που κάνει το μωρό σας και την ένταση με την οποία απορροφά. Οι σύντομες ταχείες κινήσεις στην αρχή ξεκινούν το γάλα που ρέει και πιο αργά, το πιο έντονο πιπίλισμα με κατάποση θορύβων δείχνει ότι το μωρό σας λαμβάνει μητρικό γάλα. Όταν είναι 2 έως 4 μηνών, τα μωρά πιπιλίζουν πιο αποτελεσματικά και οι θηλασμοί γίνονται πιο σύντομοι.

Απαλή απελευθέρωση από το στήθος

Πριν αφαιρέσετε το μωρό σας από το στήθος πρέπει να σπάσετε το κενό. Μπορείτε να το κάνετε πιέζοντας απαλά ένα δάχτυλο ανάμεσα στο στήθος και τη γωνία του στόματος του μωρού. Εάν το μωρό ήπιε αρκετά, συνήθως θα απελευθερώσει το στήθος από μόνο του.

Ρυθμός θηλασμού

Ο ρυθμός θηλασμού συνεχίζει να αλλάζει καθώς το μωρό αναπτύσσεται. Μερικές φορές θέλει να τρέφεται πιο συχνά και μερικές φορές λιγότερο συχνά.

Είναι φυσιολογικό το μωρό σας να θέλει να τρέφεται 8 έως 12 φορές εντός 24 ωρών από την πρώτη ημέρα και μετά. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής αυτό σημαίνει και θηλασμό το βράδυ. Σε αυτήν την περίοδο υπάρχουν φάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του βραδιού, κατά τις οποίες το μωρό σας θέλει να τρέφεται κάθε ώρα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο ρυθμός τροφοδοσίας του επιταχύνεται επίσης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Μετά από λίγες μέρες το στήθος σας και η παροχή γάλακτος θα προσαρμοστούν στην αυξημένη ζήτηση.

Τρόποι για να ηρεμήσετε το μωρό

Κάθε μωρό έχει διαφορετικό ταμπεραμέντο και κλαίει για διαφορετικούς λόγους. Εάν του δοθεί κάτι άλλο κάθε φορά που κλαίει, κρύβονται άλλες ανάγκες – η ανάγκη μεταφοράς ή η ανάγκη για αφή, προσοχή, ησυχία, ποικιλία, συνομιλία ή μια καθαρή πάνα.

Τα ακόλουθα μπορεί να είναι χρήσιμα:

 • Μιλήστε ήσυχα και τραγουδήστε .
 • Βάλτε αρμονική μουσική .
 • Παρέχετε απτά όρια, π.χ. με το να το τυλίγετε σε μια κουβέρτα ή να το περιβάλλετε με μια φωλιά μαξιλαριών.
 • Προσφέρετε ποικιλία π.χ. κολύμβηση και μετακίνηση εμπρός-πίσω στο νερό, μιλώντας του.
 • Ικανοποιήστε την ανάγκη για επαφή με το δέρμα και το σώμα (ύπνο και μπάνιο μαζί ή δοκιμάστε μασάζ μωρού).
 • Μεταφέρετε το μωρό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά κλαίνε λιγότερο εάν μεταφέρονται ή φοριούνται σε μάρσιπο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Μόνο τρεις ώρες την ημέρα μειώνεται το κλάμα κατά 45%.
 • Μείνετε ήρεμοι, αναπνέετε συνειδητά βαθιά στην κοιλιά σας, προσπαθήστε να αισθανθείτε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας.
 • Ζητήστε βοήθεια! Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο θηλασμού, μια μαία ή άλλο επαγγελματία που εμπιστεύεστε.

Ροή μητρικού γάλακτος

Μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση ενός θηλάστρου , για παράδειγμα όταν το νεογέννητο μωρό απορροφά πολύ αδύναμα από το στήθος, έτσι ώστε η παραγωγή γάλακτος να μην διεγείρεται επαρκώς. Η τακτική άντληση μπορεί επίσης να αυξήσει και να διατηρήσει την παραγωγή γάλακτος εάν η μαμά και το μωρό χωρίζονται, π.χ. όταν επιστρέφετε στη δουλειά ή όταν το μωρό είναι πρόωρο ή άρρωστο. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας με πολύτιμο μητρικό γάλα και θα είστε σε θέση να συνεχίσετε να θηλάζετε αργότερα.

Όταν χρησιμοποιείτε αντλία, το γάλα δεν ρέει πάντα αμέσως. Συναισθήματα όπως ο φόβος και ο πόνος μπορούν να εμποδίσουν τα αντανακλαστικά. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη ροή του γάλακτος με τους ακόλουθους τρόπου.

Επιλέξτε μια άνετη θέση για άντληση.

Χαλαρώστε και σκεφτείτε το μωρό σας. Κοιτάξτε μια φωτογραφία του.
Αντλήστε εκεί όπου μπορείτε να βλέπετε ή να είναι κοντά στο μωρό σας.

Ακούστε μία αρμονική μουσική .

Πραγματοποιήστε ένα σύντομο μασάζ μαστού (Plata Rueda) πριν από κάθε συνεδρία άντλησης.

Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα π.χ. Temperature Pack για το στήθος πριν από την άντληση .

Ζεστάνετε τη χοάνη άντλησης πριν την τοποθετήσετε στο στήθος σας.

Επιλέγοντας το σωστό θήλαστρο

Η κύρια διαφορά είναι μεταξύ χειροκίνητων και ηλεκτρικών θηλάστρων. Ένα ηλεκτρικό θήλαστρο είναι καλή ιδέα εάν θα αντλείτε συχνά γάλα. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε μόνο περιστασιακά, αρκεί μια αντλία χειρός. Το Carum νοσοκομείο θήλαστρο είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με Ardo για περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν πρόκειται να εκφράσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι λογικό να αγοράσετε μια μικρή ηλεκτρική αντλία, όπως το Calypso , η οποία μπορεί επίσης να λειτουργεί με μπαταρίες.

Σχετικά κριτήρια κατά την επιλογή ενός θηλασμού.

Είναι εύκολο στη χρήση?

Με το ηλεκτρικό στήθος είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το κενό (αντοχή αναρρόφησης) και τον κύκλο (συχνότητα αναρρόφησης) ξεχωριστά. Αυτό είναι δυνατό τόσο στους τρόπους διέγερσης όσο και στον τρόπο έκφρασης.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την αντλία για μονή και διπλή άντληση?
Ναι φυσικά εξαρτάται από την επιλογή της συσκευής μονής ή διπλής άντλησης.

Είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και υγιεινό;

Διαθέτει ένα κλειστό σύστημα αντλίας όπως η τεχνολογία “Vacuum Seal”
Το κλειστό σύστημα αντλίας παρέχει τη μέγιστη υγιεινή και ασφάλεια

Είναι εύκολο να καθαριστεί η αντλία ;

Ναι φυσικά η επιφάνεια του είναι λεία

Είναι ήσυχο;

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θα αντλείτε στο χώρο εργασίας ή τη νύχτα.
Η τεχνολογία “Vacuum Seal” εγγυάται υγιεινή και ασφάλεια κατά την άντληση. Δεν είναι δυνατόν το μητρικό γάλα να εισέλθει στο σωλήνα ή στην αντλία. Αυτό το κλειστό σύστημα προστατεύει τόσο το μητρικό γάλα όσο και την αντλία από μόλυνση.

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος χοάνης για το στήθος.

Η χοάνη είναι σωστή στο μέγεθος όταν …

 • η θηλή κινείται ελεύθερα στη χοάνη και μπορεί να παρακολουθεί τις ρυθμικές κινήσεις της αντλίας.
 • δεν υπάρχει καθόλου, ή μόνο λίγο, θηλαία άλως στη χοάνη
 • το γάλα ρέει και το στήθος αισθάνεται απαλό μετά την άντληση.

Η χοάνη είναι πολύ μικρή όταν …

 • η θηλή τρίβετε στην πλευρά του χοάνης
 • η άντληση είναι δυσάρεστη, ακόμη και με χαμηλό κενό
 • το γάλα ρέει αργά
 • είστε σε θέση να εκφράσετε λιγότερο μητρικό γάλα από το αναμενόμενο.

Η χοάνη είναι πολύ μεγάλη όταν….

 • η θηλαία άλως απορροφάται στη χοάνη
 • Η άντληση είναι δυσάρεστη.

Διαδικασία άντλησης